Vakuudeton laina voi olla halpa vaihtoehto

Suurin osa meistä hakee jossain elämänvaiheessa rahoitusta, jolloin joudutaan punnitsemaan vakuudettomien ja vakuudellisten rahoitusvaihtoehtojen välillä.

Kaikille lainanhakijoille ero näiden kahden välillä ei kuitenkaan ole selkeä. Joskus kuulee jopa luultavan, että vakuudettomat lainat ovat halvempia kuin vakuudelliset lainat. Tämä ei muuten ole luulo, sillä esimerkiksi lainavertailusivusto nopeelaina.fi vertailussa käy ilmi, että ainakin 4 luotonantajaa voivat tarjota lainaa halvemmalla korolla kuin pankit.

Toki lainankustannuksiin ja ehtoihini vaikuttaa eniten lainanhakijan omat taustat. Onko esimerkiksi hakijalla maksukykyä tai onko aikaisempia lainoja joita ei ole vielä maksettu pois.

Sivustolla esitellyistä ohjeista käy selkeästi ilmi, että edullisimman lainan voi löytää vain jos käyttää sellaista palvelua, jossa kilpailutuksessa on mukana myös perinteisiä pankkeja kuten Nordeaa tai OP:ta.

Mikä erottaa nämä kaksi vaihtoehtoa toisistaan?

Vakuudettomalla lainalla viitataan aina sellaiseen rahoitusmuotoon, jossa lainan vastineeksi ei aseteta omaisuutta tai muutakaan henkilötakausta. Eli mikäli henkilö ajautuu maksukyvyttömäksi ei kukaan vastaa tästä velasta.

Vakuudellisen lainat ovat perinteistekkäiten pankkien tarjoamia rahoitusvaihtoehtoja, joille on aina asetettava joko henkilötakaus, omaisuus vakuus tai molemmat etenkin jos kyseessä on suurempi laina, kuten asunnon rahoitus.

Vain harva internetin kautta toimivista lainapalveluista myöntää vakuudellisia lainoja, koska niiden käsittelyprosessit ovat niin pitkiä.

Ihmiset hakevat lainaa verkosta vain sen takia, koska se on nopeaa ja vaivatonta. Ei tarvitse haalia liutaa dokumentteja kasaan vain jotta saadaan tieto siitä onko ylipäänsä oikeutettu lainaan.

Kuka on oikeutettu hakemaan vakuudettomia lainoja?

Suomessa lainaa saa vain jos täyttää perinteiset lain vaatimat aseutukset joita ovat 18 vuoden ikä ja puhtaat luottotiedot. Suomen laki kieltää ankarasti luottotiedottomille lainaamisen, sillä se vain pahentaa yhteiskunnan velkaongelmaa.

Vaikka jo nuorille on tarjoilla vakuudettomia lainoja ei se tarkoita, niiden olevan hyvä asia. Etenkin nuorten kohdilla on selkeästi huomattu ongelmia lainan suhteen, jossa lainaa haetaan aivan liian kepein perustein tai pahimmillaan jopa hetken mielijohteesta.

Ennen korkolainsäädännön muutoksia nuoret velkaantuivat hurjaa vauhtia, kun viihde-illan päätteeksi budjetti laadittiin kasaan vipeillä joiden korot saattoivat olla jopa 200 prosenttia.

Edelleen joissakin maissa pikalainojen korot ovat uskomattoman korkeita ja niiden laina-ajat voivat järkevästi olla vain joitakin vuorokausia, ei kuukausia saati sitten vuosia.

Mitä riskejä lainaamisessa ylipäänsä on?

Moni yhteiskunnan vastuuhenkilö on huolissaan ihmisten velkaantumisesta. Suomessa velkaantuminen on jo reilusti karannut käsistä ja Pohjois-Suomessa jopa joka kolmannella asukkaalla on maksuhäiriömerkintä.

Kertooko tämä sitten yhteiskunnallisista ongelmista vai onko se vastuukysymys. Ehkä pohjoisessa asuvat eivät yksinkertaisesti välitä luottotiedoistaan tai eivät tiedä tarkalleen mitä niiden menettäminen tarkoittaa.

Luottotietojen menettäminen on Suomessa huono juttu. Et saa lainaa, puhelinliittymää tai mitään muutakaan mikä vaatii luottamusta.